Sa oled siin

2021. aastal jõudis kaitse-eelarvest Eesti majandusse üle 175 miljoni euro

2. September 2022 - 12:58
2021. aastal jõudis kaitse-eelarvest Eesti majandusse üle 175 miljoni euro.
2021. aastal jõudis kaitse-eelarvest Eesti majandusse üle 175 miljoni euro.

2021. aastal olid kaitseministeeriumi valitsemisala kaitseinvesteeringud ja majanduskulud kokku 328 miljonit eurot, millest 53,5% ehk 175,5 miljonit eurot jõudis tagasi Eesti majandusse.

Kokku oli Eesti 2021. aasta kaitse-eelarve üle 645 miljoni euro. Eesti majandusse jõudnud 175,5 miljonist eurost läks 109,2 miljonit eurot varustushangeteks ja investeeringuteks ning 66,3 miljonit eurot majanduskuludeks. Kokku osteti teenuseid ja kaupu 2231 Eesti ettevõttelt ja asutuselt.

„See on väga oluline, et üle poole tehtud kuludest jõuab meie ettevõtjateni ja majandusse. Nii toetame lisaks kaitsetööstusele ka siinset majandust,“ lausus kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Tiina Uudeberg.

Isikuvarustus soetati täies mahus kodumaistelt tarnijatelt. Kokku 4,7 miljoni euro eest tarniti kiivreid, kiivrikatteid, kaitseülikondi, saapaid ja mitmesuguseid vormielemente tava- ja välivormidele, taskud ning vööd.

Taristuehituse ja kinnistukulude mahust 97% ehk 53,7 miljoni euro eest teostati kohalike ettevõtete kaudu. 2021. aastal valmisid järgmised olulised objektid: kaitseväe linnakute spordirajatised ning Paldiskisse, Ämarisse, Tartusse, Võrru ja Miinisadamasse kerkinud universaalhallid; rekonstrueeritud Paldiski vana kasarm ja uus kasarm; Tapa tegevväelaste kasarm; varjualused ja hoidlad tehnika jaoks; Keretu laskeväli ning Vilbusuu tee Nursipalus.

90% ehk 21,9 miljoni euro eest telliti sõidukite hooldust ja remonditeenuseid siinsetelt ettevõtetelt. Eesti ettevõtted ehitavad ümber, hooldavad ja remondivad lahingumasinaid CV90 ja soomusmasinaid SISU ning ratassõidukeid.

Samuti telliti 87% toitlustusest ja toidukaupadest kohalikelt pakkujatelt. Näiteks kaitseväe sööklatoit on valdavalt valmistatud Eesti ettevõtete pakutavast kohalikust toorainest.

Kaitseministeeriumi valitsemisala asutuste kinnistud paiknevad üle kogu Eesti ning peamiselt antakse tööd just kohalikele ettevõtetele ja inimestele, lisas Uudeberg.

Kolme viimase aasta kaitseinvesteeringud ja majanduskulud ulatusid veidi üle miljardi euro. Eesti majandusse on sellest summast tagasi liikunud 562,5 miljonit eurot. Ka järgmistel aastatel jõuab märkimisväärne osa Eesti kaitsekuludest Eesti ettevõteteni.

Video: Riigikaitse panus Eesti majandusse 2021

Lisainfo: [email protected]